Vandalism di Malaysia

Merosakkan harta benda awam dipanggil vandalisma. Ini termasuk menconteng dinding, memecahkan tingkap sekolah, merobohkan sturktur, mencuri telefon dan sebagainya.

BAru-baru ini saya tanpa sengaja terlihat beberapa pondok telefon telekom yang seperti ditinggalkan di semak. Kelihatan seperti pondok telefon ini dicuri kemudian ditinggalkan disitu. Saya berkata demikian kerana kawasan tersebut semak dan tiada tanda-tanda 'stock yard' atau pembuangan sampah.

Berikut adalah bebrapa gambar yang sempat saya rakam.

Masalah vandalisme ini boleh dikategorikan sebagai masalah sosial yang berkait rapat dengan faktor pendidikan, kesedaran, kematangan, kekeluargaan dan juga persekitaran. Justeru itu saya merasakan kita perlu mencari satu formula baru dan membuat kajian yang komprehensif agar kita dapat mengesan punca masalah ini dari akar umbinyaTidak pula diketahui samada perkara ini dilakukan oleh PTI atau penduduk tempatan. Walau siapa pun yang melakukannya marilah kita mengajar anak-anak muda kita supaya lebih bersopan dan berkeperibadian yang tinggi demi mengelak perkara-perkara ini terjadi.


Statistik laku musnah di Malaysia.


Hukuman Vandalisma


Undang-undang sedia ada seperti sudah tidak relevan kerana pesalah hanya dikenakan denda tidak melebihi RM2,000 atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan. Hukuman yang lebih berat dengan mengambil contoh beberapa negara jiran seperti:

Singapore
Bukan sahaja mengenakan hukuman penjara dan denda tetapi juga hukuman sebat di bawah Akta Prosedur jenayah dengan memperuntukkan tidak kurang tiga sebatan dan tidak melebihi lapan sebatan bagi kes serius.

Thailand
Manakala di Thailand pula, katanya, seorang pesalah pernah mencatat sejarah apabila dikenakan hukuman penjara selama 75 tahun kerana merosakkan poster sambutan pemerintahan beraja negara berkenaan.

Kesan vandalisma
Perkara ini telah pun kita ketahui. Kerosakan kemudahan awam bermakna mengakibatkan kesulitan kepadaa pengguna awam. Tidak lama dulu Negeri Sabah bergelap selama 5 jam gara-gara vandalisma ini.

Negara Barat

Walau bagaimana pun di negara barat terdapat dua pandangan iaitu adakah vandalisma itu merosakkan atau sebagai cabang seni. Ini terutamanya apabila kegilaan untuk menconteng dinding 'berkembang' di negara barat.

Budaya Grafitti.Saya berpendapat bahawa kegiatan menconteng di tembok atau dinding di negara Malaysia masih lagi dianggap merosakkan kerana ternyata tiada seni yang ditonjolkan. Anda setuju?

Comments

Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Komen apa saja, tingalkan jejak anda :) samada melalui akaun google atau Facebook comments.

**Kalau boleh gunakan nama samaran cht john doe,babun,joyah... letih pulak nak jawab Anonymous ni! :)**

***link promotion semata-mata akan dibuang,klu nak advertise kami ada sediakan-harap membantu

Zaman Sekarang BITCOINNNN

FREE BITCOIN-MINING

 
/*Iklan teks*/ /*iklan teks*/
Copyright © 2011 Bercakap dan berbagi | Powered by Blogger |Theme modify by EU
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes
http://www.linkwithin.com Skrol ke Atas