langkah2 menjana duit dari Grapevine

salam kembali,

kali ini saya cuba untuk berkongsi mengenai 'service' nuffnang yang baru iaitu Grapevine. cara untuk menjana duit dari grapevine ini sama saja dengan churpchurp iaitu anda akan dibayar setiap kali link anda diklik (tidak dikira klik anda sendiri).

namun yg menjadi persoalannya, banyak blogger yang merupakan ahli kepada churpchurp masih tidak tahu macamana untuk mendapat link dan seterusnya mempromosikan link tersebut.

antara persoalan mereka ialah (persoalan saya juga sebelum ini)

  • macamana nak guna grapevine tu
  • mcmana nak dapat kod/link
  • tak keluarpun d blog aku
  • tak paham langsung grapevine
  • tak paham email grapevine dari churpchurp
  • dan mcm2 lagi

sebelum ini pun saya tidak faham apa itu grapevine dan bertanyakan pada pihak churpchurp


namun jawapannya agak mengecewakan

oh ya pelawat yang tiada akaun churpchurp atau nuffnang pun boleh mempromosikan kempen grapevine ini.

langkah 1
iklan grapevine muncul pada skyscraper ads pada blog anda
Anda akan mendapat atau melihat iklan seperti di atas (step 1 dan step 2). iklan ini jarang2 muncul. samada iklan tersebut muncul pada blog anda atau blog orang lain, dengan cepat tekan mana2 butang- twitter,fb,messenger atau email. anda akan mendapat window message berserta link unik anda.
nota: step 2 tidak kelihatan. ia sebenarnya untuk anda memasukan email anda.

Update mula
Ini adalah menjawab pertanyaan blogger yanng menggunakan nama Bella boleh reply komennya disini klu ada sesiapa yg nak tolong.

Gambar iklan A
iklan nuffnang yang biasa/normal

Gambar iklan B
iklan nuffnang berserta Grapevine
gambar iklan A adalah iklan dari nuffnang yang biasa kita temui pada blog kita, di mana kita akan copy paste kod html dari hompage nuffnang dan letak di blog kita.

gambar iklab B pula muncul secara automatik,tiada kod untuk di copy paste. bagaimana ia muncul saya tidak tahu sebab ini ditentukan oleh nuffnang sepenuhnya. ia akan muncul secara rawak di mana-mana blog yang memasang iklan nuffnang. sebab itu saya nyatakan 'jarang2 muncul' atau sama sekali tidak muncul.

sebab yang saya boleh fikirkan ialah, oleh kerana program ini adalah beta test, maka pihak nuffnang menghadkan iklan itu dari  muncul secara banyak.

setakat ini ada dua iklan grapavine yang saya nampak iaitu berkaitan Iphone 4 dan Dentyine namun anda boleh cuba periksa di site grapevine kalau2 ada iklan yang muncul sini
Update akhir

langkah 2
email pengesahan dari churpchurp
selepas itu anda akan menerima 1 email seperti di atas. cara2 untuk menuntut bayaran anda.

langkah 3
dashboard anda yg masih kosong
klik link pada email tersebut seperti langkah 2, link paling bawah dan anda mendapati grapevine history anda masih kosong kerana anda belum berdaftar dengan churpchurp(link belum disahkan). sekiranya anda sudah berdaftar dan sedang login churpchurp maka sistem akan kesan akaun anda dan apa yang perlu dibuat hanyalah login pada kotak yg disediakan seperti langkah 4.

langkah 4
pilihan untuk login atau pendaftaran baru supaya anda boleh tuntut bayaran

masukkan butiran pendaftaran anda yang sedia ada. sekiranya belum berdaftar maka,borang lain akan keluar untuk anda mendaftar.

langkah 5
grapevine successfull
pendaftaran link/kempen berjaya

langkah 6
dashboard anda sekarang mempunyai link yg sah utk dipromosi

selepas itu anda mendapati grapevine history anda sudah aktif dan sedia untuk mempromosi. perbezaan langkah 3 dan langkah 7 ialah,langkah 3 belum ada link seperti ini

langkah 7
promosi...promosi...

langkah 8
cukup rm100 cashout la ye..pastikan nama dan alamat betul seperti dalam kad pengenalan.
grapevine sebelum-0 task


grapevine selepas-1 task
*saya baru saja cashout churpchurp dan nuffnang

kempen grapevine yg masih berjalan ialah Iphone4 Digi

selamat mencuba dan jangan lupa share langkah-langkah ini. sebarang pertanyaan dipersilakan..

Update mula

Keliru dan takut

Ya, begitulah perasaan saya apabila melihat akaun grapevine yang mempunyai klik tetapi tiada bayaran. saya berfikiran bahawa, mungkinkah saya telah di sekat kerana promosi yang menyalahi peraturan churpchurp. namun belum sempat saya bertanyakan pada pihak churpchurp mereka sudah menghantar email mengenai masalah tersebut, rasanya semua ahli churpchurp mendapat email penjelasan seperti ini.

email penjelasn dari churpchurp berkenaan earnings yang tidak dikreditkan.

Dear members,

Thank you for your participation in our recent Grapevine campaigns.
We have been notified by some users that their Grapevine earnings (RM 0.20 per click) did not tally with what was being displayed on the
dashboard, and after further investigation found that a bug has caused a small group of users to be credited the wrong amount.

We have taken steps to rectify this and your earnings should now show
the correct figure according to the number of unique clicks recorded. In the event that you have made a cashout request, your payout will be
modified accordingly as well.

Thank you for bearing with us and we apologize for any inconvenience caused.

menurut mereka, mereka tersalah meletak bayaran kepada beberapa user, jadi utk memperbetulkan amaun tersebut terpaksalah freez/bekukan kesemua pendapatan dari grapevine meliputi semua ahli.

Update akhir

Update mula

Iklan Grapevine muncul di blog traffik rendah. Lihat/klik screen shot

Iklan Grapevine
Iklan Grapevinne dari nuffnang

Update Akhir
update lagi...
baru saya perasan..rupanya pihak churpchurp menyediakan iklan grapevine khas untuk testing.
iklan grapevine testing purposed
iklan grapevine testing purposed
langkah2nya sama seperti dibincangkan sebelum ini cuma anda tidak dibayar walaupun ada klik pada link anda. tujuannya ialah untuk anda (terutama orang baru) merasai bagaimana iklan grapevine berjalan.



p/s: perkongsian ini sepatutnya diposkan lebih awal sejak pelancaran grapevine tetapi tertangguh oleh sebab2 yg x dapat dielakkan.
p/p/s: Tagline nuffnang

Nuffnang from 2007-2011
How bloggers earn money through their blog readers.

Nuffnang from 2011-Future
With the revolutionary Grapevine, blog readers can Earn too!

Comments

Facebook Comments

8 comments:

adibdaddy said...

boleh bagi tips bagaimana nak naikkan cash kita:)

Bella said...

Bila nak tahu masa dia kuar button tu...
Sampai skrg masih xnampak button tu...

eijiazazee said...

thanks for the tips...
really appreciate it

Tanakwagu said...

@Bella hi bella ada update dekat post,harap dapat penjelasan

Tanakwagu said...

@adibdaddyada banyak cara nak naikkan cash/earnings.cara biasa yg kita tahu ialah dengan menaikkan traffik, cari traffik pula banyak jenis misalnya blogwalking,komen,submit rss,submit directory,iklan berbayar dsb . cara ke2 yg sya lihat ialah kreativiti dalam meletak iklan. klu jenis text, ayat mesti menggoda pengunjung utk klik link tersebut, klu jenis graphic boleh guna trick spt animasi yg sya buat pda blog ini. cerita sensasi juga boleh dimanipulasi utk dapatkan klik yang tinggi
sekian

Ina said...

selalu dah klik iklan grapevine tapi tak tau nak buat macam mana...hari nie baru tahu...thanks

Mohd Yusuf said...

bagus3...aku baru tahu nie....

nembiak sarawak said...

tq...bg info,,,susah nak dapatkan iklan camtu.

Post a Comment

Komen apa saja, tingalkan jejak anda :) samada melalui akaun google atau Facebook comments.

**Kalau boleh gunakan nama samaran cht john doe,babun,joyah... letih pulak nak jawab Anonymous ni! :)**

***link promotion semata-mata akan dibuang,klu nak advertise kami ada sediakan-harap membantu

Print d baju, gelas, dll



jangan terlepas setiap episod merlin season 4

Saya seorang pekerja makan gaji
48% = Depan Komputer
/online(fb,hmetro,cakap2u,papagomo,forum,...)
20% = Kopi time/lepak(pagi/petang)
15% = Tambah nafas(merokok,sembang
kosong,mengumpat,jumpa 'klien')
4% = Game ringan(pingpong,dart,karom)
5% = Buat kerja(semalam)
5% = Pura-pura sibuk(tungu jam punch card balik)
3% = Hantar & ambil anak(sekolah,nursery,etc...) = 100%

 
/*Iklan teks*/ /*iklan teks*/
Copyright © 2011 Bercakap dan berbagi | Powered by Blogger |Theme modify by EU
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes
Related Posts with Thumbnails Skrol ke Atas