Kenapa Budak Cina dibiarkan mati

Berikutan kes langgar lari seorang budak berumur 2 tahun di china, dan para orang ramai tidak memperdulikannya.

Setelah digeledah berita ini, nampaknya ada sebab kenapa orang ramai tidak memberikan pertolongan kepada budak malang ini.

Ya! berkaitan dengan undang-undang di China sendiri yang saya anggap kolot, ketinggalan zaman.


Saya terbaca satu artikel di BBC news yang memberikan sebabnya:


-Some said they understood the dilemma for the passers-by - that if they helped out they might incur costs or be blamed for the accident. 

secara ringkasnya undang2 di negara china menyatakan bahawa sesiapa yang ingin memberikan pertolongan kepada si malang, maka dia akan bertanggung jawab sepenuhnya kepada kejadian tersebut.

-It cited an earlier case in which a man, Peng Yu, who helped an injured elderly lady to hospital was then found by a court to be liable for some of her medical costs. 

dalam satu kes Peng Yu membantu seorang wanita yang cedera, ke hospital, tatapi kemudiannya pihak mahkamah memerintahkannya supaya menanggung kos perubatan.


Secara ringkasnya, jika anda berada di negara china dan ingin menjadi 'Good Samaritan' maka anda kena bertanggungjawab kepada kejadian tersebut.

So sekarang kita semua tahu kenapa para passerby dalam rakaman cctv itu seolah-olah melihat patung.

Status terkini budak malang tu, berada dalam 'koma yg melampau' di sebuah hospital. Apa tidaknya dilanggar 2 buah kereta.

full video boleh komen disini

Cerita menyayat hati ini masih lagi menjadi perbualan hangat di weibo.com, sebuah laman micro blogging di china

Comments

Facebook Comments

2 comments:

Kaler Maler said...

undang-undang.... manusia yang kejam sebenarnya, boleh pulak buat undang-undang macam tu. nasib kat malaysia manusia masih prihatin, even terpelecok sikit pun ada je orang akan tanya "adik ok ke"... Proud to be Malaysian

Tanakwagu said...

Malaysia is still the best. Masyarakat berbilang kaum Malaysia sangat prihatin, Saya sangat bersyukur berbanding negara2 seperti ini
Teruskan budaya bermasyarakat yang harmoni.

Post a Comment

Komen apa saja, tingalkan jejak anda :) samada melalui akaun google atau Facebook comments.

**Kalau boleh gunakan nama samaran cht john doe,babun,joyah... letih pulak nak jawab Anonymous ni! :)**

***link promotion semata-mata akan dibuang,klu nak advertise kami ada sediakan-harap membantu

Print d baju, gelas, dll



jangan terlepas setiap episod merlin season 4

Saya seorang pekerja makan gaji
48% = Depan Komputer
/online(fb,hmetro,cakap2u,papagomo,forum,...)
20% = Kopi time/lepak(pagi/petang)
15% = Tambah nafas(merokok,sembang
kosong,mengumpat,jumpa 'klien')
4% = Game ringan(pingpong,dart,karom)
5% = Buat kerja(semalam)
5% = Pura-pura sibuk(tungu jam punch card balik)
3% = Hantar & ambil anak(sekolah,nursery,etc...) = 100%

 
/*Iklan teks*/ /*iklan teks*/
Copyright © 2011 Bercakap dan berbagi | Powered by Blogger |Theme modify by EU
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes
Related Posts with Thumbnails Skrol ke Atas